Za izradu prvog cilindra davne 1793. godine zaslužan je Georgeu Dunner, klobučar iz Middlesexa, no zato je klobučar Hetherington bio prvi koji je izazvao poprilično uzbuđenje nošenjem prvog cilindra u javnosti. U siječnju 1797. Hetherington je šetao ulicama Londona noseći na glavi neobičan šešir u obliku cijevi. Ubrzo se oko njega okupila gomila ljudi te je nastala je takva pomutnja da je lokalni redarstvenik bio primoran uhvatiti Hetheringtona za ovratnik i odvesti ga pred sud gdje je bio optužen za remećenje javnog reda i mira.

Redarstvenik je ovako opisao taj događaj: “Hetherington je imao tako visoku i sjajnu konstrukciju na glavi da je sama njegova pojava užasnula osjetljivije ljude. Vizija te konstrukcije bila je toliko pretjerana da su žene padale u nesvijest, djeca su počela plakati, a psi lajati. Jedno dijete je čak slomilo ruku u svoj toj gužvi. “
Klobučar je svoju obranu bazirao na uvjerenju da svaki Englez ima pravo nositi na glavi što god želi.
Londonske novine The Times sljedeći dan su pisale: “Hetheringtonov šešir ukazuje na značajan napredak u promjeni odijevanja. Prije ili kasnije, svi će prihvatiti ovaj trend. Vjerujemo da su i sud i policija u ovom slučaju pogriješili. “
Novinar Timesa bio je itekako u pravu. Uskoro je cilindar postao simbolom ne samo s industrijske revolucije, gdje su čelnici tvornica postajali milijunaši, već i cijelog gornjeg sloja društva tog vremena.

Do 1830. i pripadnici radničke klase nosili su cilindre, obično izrađene od filcanog zečjeg krzna, dok su skuplji cilindri bili izrađivani od filcanog dabrovog krzna. Cilindri koji su bili sastavni dio uniforme policajaca i poštara radili su se od crnog voštanog platna kako bi bili prikladni za nošenje po kiši.

S vremenom je dabrovo krzno zamijenjeno svilom koja se uglavnom nabavljala iz Francuske a bila je toliko skupa i dragocjena da je ju je smio rezati i krojiti samo nadzornik obrta. 1850. godine zahvaljujući Princu Albertu koji je nosio cilndar u javnosti taj šešir postaje statusni i modni simbol urbanog izgleda.

Princ Albert i kraljica Viktorija

Visina cilindra se vremenom mijenjala, od prvotnih 20 cm u ranom viktorijanskom dobu (oko 1830. godine) do 15 cm na prijelazu stoljeća, dok je 1920-ih visina cilindra smanjena na oko 12 cm, mjeru koja se koristi i danas.

Srećom za nas, cilindar je još uvijek prisutan, nose ga na maturalne plesove, vozači limuzina i vlasnici cirkusa… No sve ih se češće može vidjeti i u novoj Steampunk subkulturi. Tu su cilindri doista postali umjetnost za sebe, pojavljuju se u čitavom nizu oblika, veličina, tekstura i stilova, od pretjerano velikih do mini verzija, od bogato  ukrašenih do elegantno jednostavnih, a svaki je jedinstven i osebujan baš kao i osoba koja ga nosi.

Kod nas u La Bestii ručno izrađujemo mini cilindre vlastitog dizajna. Svaki je šešir sašiven od kvalitetnih tkanina, dekoracije su specifične i unikatne jer svaki šešir ima svoju priču i smatramo ga malim umjetničkim djelom.